Přes hory a potoky 2016/2017

V letošním školním roce jsme se v rámci projektové výuky (projekt Přes hory a potoky) vydali na rozhlednu Dymník, rozhlednu na Tanečnici a za Brtnickými ledopády.

Na konci října (1. PD) jsme šli z Rumburku po „Naučné stezce Dymník“, která vede podél Pstružného potoka (přítok Mandavy), okolo přehrady Podhájí na Dymník k Augustově věži, jak se rozhledna na Dymníku jmenuje. Dále jsme pokračovali přes Skřivánčí pole (zaniklá osada) do Krásné Lípy.

V prosinci (2. PD) jsme se vydali do Mikulášovic, které loni slavily 100 let povýšení na město (před tím to byla po Varnsdorfu druhá největší vesnice v Rakousko-Uhersku, Varnsdorf byl povýšen roku 1868). Přes Tomášov (rekreační středisko v katastru Mikulášovic) jsme pak došli až na Tanečnici. Bohužel nám nepřálo počasí, takže jsme přišli o jinak nádherný výhled do širokého okolí rozhledny.

V únoru (3. PD) jsme se vydali do Brtníků a podél Vlčího potoka jsme prošli malý okruh Brtnických ledopádů (Křepelčí stěnka, Velký ledový sloup, Vlčí stěnka, Varhany, Betlém, Opona) a přes Šternberk jsme se vrátili zpět do Brtníků.

V dubnu (4. PD) měli žáci připravené prezentace. Během prvních tří projektových dnů (PD) sbírali informace z informačních tabulí, z internetu a literatury a během exkurzí  pořizovali fotodokumentaci. Prezentace pak předváděli svým spolužákům.

prezentace ke stažení: Dymník, Tanečnice, Brtnické ledopády

Vlastimil Zelinka

 

Publikováno: 09.06.2017