SEKUNDA INFORMACÍ 6

SEKUNDA INFORMACÍ 6

Co se stalo ve škole?

V pondělí 6.11. a 13.11. jsme na biologii s paní učitelkou Dlouhou byli venku. To první pondělí jsme určovali listnaté stromy a to druhé jsme určovali stáří stromů podle obvodu. Většina z nás určovala i památný strom před školou (liliovník tulipánokvětý) a zjistili jsme, že je starý okolo 100 let. O odpoledce v úterý 7.11. s paní učitelkou Dlouhou jsme měli program o orientaci v mapě a krajině. O týden později jsme měli TH s paní učitelkou Loubkovou, a to jsme pro změnu hráli sportovní hry. V úterý byli naši flórbalisté reprezentovat školu v okresních přeborech šestých a sedmých tříd. Celá škola se těší na 24hodinový maraton ve stolním tenise a den otevřených dveří, a proto jsou přípravy v plném proudu.

Matěj Navara

Co se děje ve světě?

Nejvyšší evropská sopka Etna, jež se po krátké pauze opět probudila k životu, vyvrhuje žhavou lávu do nebývalé výšky a obce na jejím východním svahu jsou pokryté vrstvou sopečného popela. Lidé v okolí jsou zatím zaměstnaní hlavně uklízením prachu a také pozorují působivé divadlo, které sopka nabízí.

17. listopad aneb Proč jsme byli v pátek doma?

Datum 17. listopadu se v Česku vztahuje ke dvěma historickým událostem. V roce 1939 došlo k uzavření českých vysokých škol a v roce 1989 začala sametové revoluce. Dne 17. listopadu 1989 se konala povolená demonstrace k padesátému výročí uzavření českých vysokých škol. Po jejím oficiálním ukončení se velká část demonstrantů vydala na pochod do centra města, aby projevili nesouhlas s tehdejším komunistickým režimem.

Policie demonstranty postupně obklíčila na Národní třídě a surově je zbila, což odstartovalo tzv. sametovou revoluci, která vedla k pádu komunistického režimu. Sametovou revolucí je toto období nazýváno proto, že kromě událostí právě ze 17. listopadu nebyla revoluce provázena násilím a během změny režimu nikdo nezemřel.

Počasí:

Soutěž:

Pro Skrblíka potřebuješ najít nejméně 10 slov.

Jestli se vejdeš do „Top trojky“ dostaneš Skrblíka.

křížovka

Děkujeme za přečtení :). Šéfredaktorka Barbora Hrozová a redaktor Matěj Navara.

Tisk – Petruška Malíková.

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Studium v zahraničí aneb Být dobrý nebo nejlepší?

Studium v zahraničí aneb Být dobrý nebo nejlepší?

„V rámci kariérního poradenství na našem gymnáziu nám byla mimo jiné představena možnost studia v zahraničí. Za tým společnosti UniLink k nám zavítala konzultantka poradenského centra, která je sama absolventkou zahraniční univerzity..." Karolína Křížová

05.10.2023
Výlet kvarty do Terezína

Výlet kvarty do Terezína

Vzdělávací seminář v Terezíně pohledem vážným i humorným od tří studentů naší kvarty.

30.07.2022
Divadelní představení Kytice Městské divadlo Varnsdorf

Divadelní představení Kytice Městské divadlo Varnsdorf

Jsem rád, že jsem měl možnost vidět divadelní zpracování Kytice...

11.04.2024
Svět videoher, aneb jak se dostat do vězení

Svět videoher, aneb jak se dostat do vězení

Více o světě videoher, hře War Thunder i kuriozitách, které se dějí v její komunitě, se dozvíte v tomto článku.

12.07.2022