Být horalem či pohodářem?

Být horalem či pohodářem?

Před odjezdem na turistický kurz do Slovinska, jsme se museli rozhodnout, zda bychom chtěli chodit po vrcholcích hor nebo zůstat dole v údolí. Pro většinu mých spolužáků to byl těžký úkol, protože obě varianty zněly velice lákavě.

Co by obnášelo chození po vrcholcích hor a co naopak pobyt v údolí? To byla první otázka, na kterou jsme si museli odpovědět. Protože například cesta po vrcholcích hor vyžadovala kvalitní vybavení, které neměl každý, ale k pobytu v údolí byl potřeba jen pořádný stan a bylo to celkově levnější, jelikož jsme nemuseli platit za chaty v horách. Také bylo samozřejmě chození po horách fyzicky velmi náročné, takže byla potřeba výdrž a hlavně vytrvalost.

Proč bylo rozhodování tak těžké? V čem byly nabídky tak lákavé? První varianta, chození po vrcholcích hor, nás lákala svými krásnými panoramaty. Lákala nás krásná vysokohorská příroda, která je ve Slovinských horách opravdu čistá.  Velkou výhodou také bylo, že jsme se dostali daleko od kempu a měli jsme možnost poznat více míst, zatímco u druhé varianty, pobytu v údolí, jsme měli možnost poznat jen blízké okolí. Ale i to by mělo své výhody. Každé místo jsme si mohli pořádně prohlédnout a nemuseli jsme nikam spěchat. Atraktivní se tato nabídka mohla zdát pro milovníky klidu a odpočinku.  

Co jsem si vybrala? A proč? Rozhodla jsem se pro turistiku po horách, jelikož si myslím, že je to nabídka, která se objeví pouze jednou za život, a která se neodmítá. Lákala mě krásná vysokohorská příroda, krásné výhledy a stejně tak jako ostatní, chtěla jsem se překonat a postavit se svým obavám.

 


Natálie Hrabětová

G7.B

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

PRIMA NOVINY 2

PRIMA NOVINY 2

Prima vydává vlastní noviny.

03.05.2023
SEKUNDA INFORMACÍ 1

SEKUNDA INFORMACÍ 1

Sekunda vydává vlastní noviny!

19.09.2023
Divadelní představení Kytice Městské divadlo Varnsdorf

Divadelní představení Kytice Městské divadlo Varnsdorf

Jsem rád, že jsem měl možnost vidět divadelní zpracování Kytice...

11.04.2024
Cítit se jako tekuté zlato

Cítit se jako tekuté zlato

„Krása je hrůzná. Krása je teror. Krása je iluze, jež nás nutí konat věci, kterých bychom za bdělého stavu, neopojeni jejím jedem, nebyli schopni." Laura Volšičková

21.10.2022