Rozhovor s Kájou Křížovou nejen o historické soutěži EUSTORY

Rozhovor s Kájou Křížovou nejen o historické soutěži EUSTORY
Z historické soutěže EUSTORY konané na naší škole vítězně vyšla Kája Křížová z naší oktávy. Nejdříve téma své práce představila v krátkém podcastu, poté postoupila do dalšího kola a nakonec se úspěšně dostala do finálního kola. Jak ji napadlo se do této soutěže přihlásit? Měla ze své výhry radost? A jak vzpomíná na svá primánská léta? To vše a jiné nám prozradí v dnešním rozhovoru.
 
Jak tě napadlo se přihlásit do historické soutěže?
Já jsem o této soutěži, která se jmenuje EUSTORY, dozvěděla díky paní učitelce Mágrové. A jelikož jsem jako ročníkovou práci psala práci na téma, které se hodilo do této soutěže, tak jsem se přihlásila do soutěže s prací, kterou jsem již měla napsanou a která se jmenuje Vliv řeholních sester na Jiřetín pod Jedlovou v letech 1950—1989.

Jak soutěž probíhala?
Do soutěže se nejdříve, předtím než jsem poslala tu práci, tak se mělo to téma porotě představit. Nahrála jsem krátký podcast, kde jsem téma představila. Ten porotu zaujal, tak jsem postoupila do dalšího kola. Poté jsem poslala již samotnou odbornou práci, tu si porota přečetla a práce postoupila do finálního kola.

Počítala jsi s tím, že vyhraješ? Měla jsi z toho radost?
Věděla jsem, že se do soutěže přihlašuje velké množství účastníků, tak jsem nepředpokládala, že budu mít šanci dobře se umístit. Překvapilo mě a potěšilo, že byla práce vybraná mezi nejlepší.

Chtěla by ses někdy do podobné soutěže přihlásit?
Soutěž nekončila finálním kolem, jelikož je na evropské úrovni, tak mi přinesla příležitost účastnit se aktivit, které propojují studenty, kteří se zajímají o historii, z celé Evropy. Takže to byla skvělá zkušenost.

Baví tě dějepis a historie?
Víc než o data se zajímám o historické souvislosti, baví mě práce s pamětníky a historické události, nad kterými musím kriticky uvažovat.

Ty jsi také mediátorka. Baví tě mediace? Jaké problémy např. řešíš a který jsi řešila naposledy?
Na naší škole příliš neřešíme mediační kauzy, ale staráme se celkově o přátelskou atmosféru. Mediace mi proto dává smysl. Nejen ve škole, ale mediaci se snažím využít i ve svém životě.

Slyšela jsem, že spravuješ školní blog. Vzpomínáš si na nějaké články, které jsi napsala? Který jsi psala naposledy?
Naposledy jsem psala článek, který se týkal tématu studia v zahraničí. Byl zpětnou vazbou na přednášku, kterou u nás na gymnáziu měla konzultantka poradenského centra UniLink.

Ty jsi teď v oktávě. Jsi na téhle škole normálně od primy nebo jsi nastoupila až v kvintě?
Na škole jsem 8. rokem, tudíž od primy.

Pamatuješ si na dobu, kdy vaše oktáva byla ještě prima? :)
Ano, mám mnoho vzpomínek. :) Třeba aklimatizační pobyt v Jiřetíně.

Jaké jsou tvoje oblíbené a neoblíbené předměty?
Mám ráda předměty, které jsou otevřené diskuzi, třeba filozofii nebo právě dějepis. Nemám ráda předměty, které jsou plné vzorečků, jako třeba fyzika a chemie.

Jsi tady na škole spokojená. Myslíš, že to byla dobrá volba sem jít? :)
Hlavně na střední škole poslední roky zjišťuji, že zůstat na gymnáziu byla velmi dobrá volba. Cítím se tady téměř jako doma. :)

Jak sis užila tenhle rozhovor? :)
Děkuju ti, Ester, že jsi se mnou vůbec chtěla udělat rozhovor a děkuji ti za všechny tvé zajímavé otázky. Moc se mi to líbilo.

Ester Hocká a Karolína Křížová

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Studium v zahraničí aneb Být dobrý nebo nejlepší?

Studium v zahraničí aneb Být dobrý nebo nejlepší?

„V rámci kariérního poradenství na našem gymnáziu nám byla mimo jiné představena možnost studia v zahraničí. Za tým společnosti UniLink k nám zavítala konzultantka poradenského centra, která je sama absolventkou zahraniční univerzity..." Karolína Křížová

05.10.2023
Historické události - 28. dubna

Historické události - 28. dubna

Pokud se zajímáte o historii, potěší vás článek od Martina Müllera. Jaké významné události se v dějinách odehrály 28. dubna?

18.05.2022
Co mi daly hory

Co mi daly hory

„Každým dnem ve mně rostla obava. Celý týden, v úplně cizí zemi. Do čeho jsem se to zase zapsala?” Anna Ryšavá

03.11.2022
Dopis z hor na rozloučenou

Dopis z hor na rozloučenou

„Má drahá sestřičko, píšu ti možná svůj poslední dopis...” Karolína Rambousková

02.11.2022