Jojo - zázrak na provázku

Jojo - zázrak na provázku

Co to vlastně je?

Někdo si myslí, že jojo je pouhá hračka, někdo zase, že už je to dávno vymizelá hračka. Každopádně jojo je ve skutečnosti velice rozšířený koníček.

Stavba joja

Jojo se skládá z osičky (spojuje dvě půlky), dvou půlek, tabů (dostaneme se k nim později) a ložisek (velice důležitá část joja). Některá joja mají finger spin huby – jsou to dva důlky na stranách joja.

 

Jojování??? O co vlastně jde?

Jojování je sport, ve kterém jde o provádění triků s jojem. V tomto sportu se pořádají i soutěže, ale jojovat se dá všude, např. v parku, na ulici nebo doma. V Čechách je tento sport poměrně zaostalý, ale také se zde nachází dost jojerů, např. Vašek Kroutil.

 

Jak začít?

Začátky jsou poměrně jednoduché. Nejlepší je objednat si přes internet základní balíček a pak to jede. Nové triky se naučíte velmi snadno podle videonávodů. Základní trik je sleeper, tedy nadhoz.

 

Jak jojo funguje?

Jojo se točí díky kuličkovému ložisku uvnitř a vrací se zpátky do ruky díky tabům - dvěma gumovým kolečkům uvnitř.

Ať se vám jojo točí!!


 

Rostislav Synek

G1.B

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

SEKUNDA INFORMACÍ 2

SEKUNDA INFORMACÍ 2

Žáci ze sekundy vydávají vlastní noviny. Zde máte druhé číslo.

13.11.2023
Krásná cesta s rizikem

Krásná cesta s rizikem

„Slovinsko a celkově turistický kurz byl opravdu skvělý zážitek. Země je to opravdu krásná. Napadlo ale někoho vůbec, jak moc rizikové to může být?” Damian Vambera

08.11.2022
Kvarta v Terezíně

Kvarta v Terezíně

"V březnu se třída kvarta vydala na dvoudenní seminář do Památníku Terezín."

02.04.2024
Výlet do zoo s Primou A

Výlet do zoo s Primou A

Anička Menšíková ve svém článku vzpomíná na školní výlet v primě. Paní učitelka totiž vzala třídu na safari ve Dvoře Králové a zprostředkovala tak všem nezapomenutelný zážitek.

15.09.2022