Jak být fit

Jak být fit

Michaela Čepeláková již čtvrtým rokem navštěvuje Gymnázium Varnsdorf. Je svědomitou studentkou a cílevědomou žákyní naší kvarty. Též výborná sportovkyně, která odhodlaně přistupuje jak k překážkám v životě, tak i na sportovišti. Jako svůj dosavadní největší úspěch označuje vítězství na Republikovém finále v Brně OVOV. Mišku jsem měla možnost blíže poznat při našem společně stráveném odpoledni. Nejen, že jsem v ní našla nadějnou modelku na focení, ale i moc milou holku. Miška na mě působí jako svědomitá ambiciózní osobnost, jež se nebojí kráčet vpřed za vysoko vytyčenými cíli. Přeji jí na její cestě hodně sil, vytrvalosti
a úspěchů.


OVOV 2020OVOV 2020Jak být fit

Jak by Mišku nespíše popsali její přátelé?

Moji přátelé by mě nejspíše popsali jako cílevědomou, energetickou, milou, trochu tvrdohlavou,
ale nápomocnou k blízkým přátelům.

 

Zdravý životní styl si přijala za svůj vlastní. Co jej definuje si umím představit, - kvalita všeho druhu. Jaký vztah máš k důležitým aspektům vedoucím ke zdraví, můžeš stručně  vystihnout v následujících odstavcích.

Co ty a spánek?

Spánek je pro tělo obzvláště důležitý, a proto je ho třeba nepodceňovat. Naše tělo je neustále v zápřahu, proto bychom měli denně spát 7-8 hodin. Dobře se vyspat je to nejmenší, co pro naše tělo můžeme udělat.

 

Co ty a strava?

Strava je také velmi důležitá, ovlivňuje totiž náš vzhled, zdraví a psychiku, proto se snažím jíst vyváženě a zdravě.

 

Co ty a pohyb?

Já a pohyb. Každý, kdo mě zná trochu blíže, ví, že bez pohybu bych nemohla žít. Jednoduše řečeno, ho miluji a je mou pravidelnou denní aktivitou. Vyzkoušela jsem spoustu druhů sportu, ale nakonec jsem zůstala u tenisu a posilování. Obojí mě nesmírně baví a nemohla bych si mezi nimi vybrat jen jeden, protože se ani nedají srovnávat. Každý je svou náplní úplně odlišný.

 

Pro psychickou vyrovnanost je také významná kvalita výběru zábavy. Miško, jakému druhu zábavy ráda řekneš ano?

Samozřejmě mám i jiné zájmy, než pouze sport. Jezdím ráda na výlety, chodím s kamarády do obchodních center a do kina.

 

Po čem se ti v době pandemie stýská?

V době pandemie mi chybí „normální život”. Mrzí mě jen pomyšlení, že kdybych někam chtěla jít, nemůžu. A také, že už pravděpodobně nebude nic jako dříve.

 

Co bys ráda zachovala ve svém životě i po návratu do normálního režimu bez omezení?

Díky samostudiu jsem se naučila spoustu věcí neodkládat. Udělat je jednoduše hned, když to jde. To samé s plánováním. Plánování je něco tak úžasného, pomůže vám nakládat lépe s vaším časem a vašemu mozku se trochu uleví. Nebudete muset už myslet na tolik věcí. Jak už jsem řekla, tohle mě naučila karanténa a distanční studium. Byla bych moc ráda, kdybych totéž praktikovala i v budoucím životě bez omezení.

Jak být fitJak být fit

Miško, sama jsi velmi inspirativní osobností pro své okolí, kdo je tobě vzorem?

Moc děkuji. Mým vzorem není jen jedna osoba. Jsou to ve většině bikini fitnessky, ženy zabývající se kategorií lehké kulturistiky určené právě pro ženy. Snaha je propojit ženskou ladnost s fyzickou zdatností a sílou. Opravdu moc je obdivuji. Jejich jemně vyrýsovaná postava je pro mě velmi inspirativní. Kdo ví, třeba se někdy bikini fitness také zúčastním. Jinak mým největším vzorem je můj děda, který byl kdysi trenérem kulturistiky. Dělá mi osobního trenéra a radí ohledně cvičení.

 

Jak by vypadal tvůj ideální den strávený s osobou, jež tě inspiruje?

Jak už jsem zmínila, mou inspirací jsou bikini fitnessky a můj děda. S dědou však travím spoustu dnů, proto bych spíš strávila den s Evou Kraus. Eva Kraus je známá fitness trenérka a výživová poradkyně. Ráda bych si s ní povídala o její cestě, co všechno musela překonat. Určitě bych si též s ní chtěla zacvičit a přála bych si, aby mi dala nějaké cenné rady vyplývající z její vlastní zkušenosti. Ty vám totiž nemůže dát jen tak někdo.

 

Jaké výhledy do budoucna tě motivují v tvé cestě kupředu?

Možná bude pro mnohé z vás nečekané, že jsem pro sebe samu motivací. Jinak by to ani vlastně nešlo. Jedině vy sami dokážete se sebou něco udělat. Právě vy na sobě první uvidíte výsledky a posuny, které jste dokázali. Další věcí, která mě motivuje, je okolí. Je hezký pocit, když si vašeho posunu všimnou i ostatní lidé, kteří vás v tom podporují a někdy i dokonce obdivují. Jejich obdiv vám dodá obrovské povzbuzení, kterého se prostě vzdát nechcete!

 

Poslední otázku přenechám tobě. Polož sama sobě otázku, na kterou by ses chtěla zeptat o deset let starší Míši.

To je opravdu těžké. Nicméně jediná otázka, která mě napadá; jestli mi to veškeré úsilí za to stálo.

 

A sama si odpověz dle svých představ o svém budoucím já.

Jsem přesvědčená o tom, že opravdu ano.


 

Karolína Křížová

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

SEKUNDA INFORMACÍ 5

SEKUNDA INFORMACÍ 5

Žáci ze sekundy vydávají vlastní noviny.

22.11.2023
Dopis z hor na rozloučenou

Dopis z hor na rozloučenou

„Má drahá sestřičko, píšu ti možná svůj poslední dopis...” Karolína Rambousková

02.11.2022
Čaj

Čaj

Znáte čínskou legendu o čaji? Vše zajímavé o čaji se dozvíte právě v tomto článku!

09.11.2021
Ze života agamy vousaté

Ze života agamy vousaté

"Terárium je můj velký koníček a nabízí pohled do zajímavého světa ještěrů." Adéla Honkeová

04.02.2022