Proč Andrzej Sapkowski nesnáší herní sérii podle předlohy vlastní knížky

Proč Andrzej Sapkowski nesnáší herní sérii podle předlohy vlastní knížky

Andzej Sapkowski, známý a uznávaný spisovatel a autor knižní série Zaklínač. CD Projekt Red, je polské herní studio, které se díky adaptacím Sapkowského knížek proslavilo. Kde je problém, že Sapkowski nesnáší tuto herní sérii a pohrdá jí?

Vše začíná v roce 1997, kdy Sapkowski prodává studiu práva na zadaptování jeho knížek. Autoři mu nabízí podíl z prodejů her, ale Sapkowski nevěřil, že by hry mohly dosáhnout nějakého úspěchu, a tak požádal pouze o 35 tisíc zlotých (asi 200 000 korun). V roce 2007 vychází hra Zaklínač, která slaví poměrně velký úspěch, a studio nabízí Sapkowskému, aby změnili smlouvu a mohl získat alespoň pár procent z her, jenže Sapkowski znovu odmítá z hlavního důvodu - kvůli své hrdosti. V roce 2011 vychází druhý díl Zaklínače a sklízí znovu poměrně velký úspěch a okolo herní série se začíná tvořit fanklub.

V té době začínají Sapkowskému hry vadit, protože na všemožných setkáních dostává otázky týkající se právě her. Autor na sjezdech hrami pohrdá, prý jeho a knihy nezviditelňují a říká, že knihy se proslavují a nepotřebují k tomu nějaké hry. Jenže přichází rok 2015 a s ním Zaklínač 3 Divoký hon, jež je považován za jednu z nejlepších her v historii. Prodeje vylétly do astronomických částek a většina herních fanoušků následně kupuje i knihy Sapkowského. Dnes už nikdo nemůže popřít, že hry pomohly knižní sérii. Díky hrám se dočkaly knihy i seriálu od Netflixu.

Tato aféra končí tím, že Sapkowski prohlašuje, že hry profitují z knížek a ne naopak, ale následně žádá přes své právníky studio o 16 milionů dolarů za práva. Je pochopitelné, že Sapkowski hrám v roce 1997 nevěřil a že následně litoval svého rozhodnutí, ale většina herní komunity má na to názor stejný, a to že se problém mohl vyřešit i jinak.


Jonáš Bradík

G4

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Dopis z hor na rozloučenou

Dopis z hor na rozloučenou

„Má drahá sestřičko, píšu ti možná svůj poslední dopis...” Karolína Rambousková

02.11.2022
Co mi daly hory

Co mi daly hory

„Každým dnem ve mně rostla obava. Celý týden, v úplně cizí zemi. Do čeho jsem se to zase zapsala?” Anna Ryšavá

03.11.2022
Být horalem či pohodářem?

Být horalem či pohodářem?

„Před odjezdem na turistický kurz do Slovinska, jsme se museli rozhodnout, zda bychom chtěli chodit po vrcholcích hor nebo zůstat dole v údolí. Co by obnášelo chození po vrcholcích hor a co naopak pobyt v údolí? To byla první otázka, na kterou jsme si museli odpovědět.” Natálie Hrabětová

09.11.2022
Johnny Depp nebo Amber Heard, aneb válka slavných manželů

Johnny Depp nebo Amber Heard, aneb válka slavných manželů

„Je těžké si udělat názor na tuto situaci a určit s jakou stranou více rezonujete, když nevidíme do zákulisí. Dle mého názoru je chyba na obou stranách a každý mohl za nějakou část konfliktu." Zenny Phan

18.05.2022