Na dřeň

Na dřeň

Rozhovory, které zasáhnou

„Pořad pro mladé, který jde do hloubky,” slova doprovázející znělku, jež vítá posluchače Radia Proglas. Další rozhovor, další inspirativní osobnost a témata, která vám nedají spát. Dovolte, abych vám představila pořad Na dřeň, který tvoří mladí přemýšlející lidé pro zvídavé publikum.

Pořad Na dřeň byl v roce 2020 oceněn Novinářskou cenou od Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Autoři již nové díly nenahrávají, přesto si je lze všechny poslechnout z archivu Radia Proglas nebo na vašich podcastových aplikacích.

Alžběta Havlová, Hana Kašpárková, Ondřej Havlíček, Hana Strašáková, Marie Moreno a Jaroslav Tomáš se svými hosty v rozhovorech řeší otázky života, do něhož když se ponoříte, stává se hlubokým tajemstvím. Podcast Na dřeň přináší rozhovory s inspirativními lidmi, kteří ve svém životě mnohdy šli až na dřeň. Ze svých těžkostí však vyšli silnější, a i když to bolelo, dokázali jít dál.

Jako ochutnávku toho nejlepšího z téměř sta nahraných příběhů přiblížím dva rozhovory, které byste při následujícím poslechu jistě neměli opomenout.

Toho pravého si vybíráme pudově. Na dřeň s terapeutem Josefem Zemanem

Rozhovor s terapeutem a manželským poradcem Josefem Zemanem jsem slyšela již nespočetněkrát. Co mě vždy a znovu táhne k jeho slovům o manželství, chození a vztazích? Nefalšovaná pokora v jeho stařičkém hlase a moudrost, jež nespočívá ve vzdělání ani v profesních zkušenostech, nýbrž v prožitku padesátiletého manželství s jeho ženou, kterou nadevše miloval. Během rozhovoru se dozvídáme, že Josefova žena je již po smrti. O to víc dojímají vzpomínky na společně prožité roky jejich manželství.

„Manželství se změnilo. Naším úkolem je teď vnášet mezi lidi lásku,“ říká Josef Zeman, který manželskými krizemi prováděl více než tři tisíce párů. Za svůj život a dlouhou praxi zjistil, že v dnešní době už není základním předpokladem dobrého manželství, aby jenom „dobře fungovalo" – tedy aby partneři spolu dokázali vydržet, aby spolu uměli žít a měli hodné děti. „To, na čem musí dobré partnerství stát, je manželská láska,“ tvrdí psycholog. Kde ji vzít a jak ji celý život pěstovat?

Rozhovor s Josefem Zemanem jistě není návod na partnerské vztahy, přesto nabízí posluchačům mnoho impulsů k zamyšlení. Z úst pana doktora Zemana zazní střízlivé, avšak i překvapivé názory na nevěru, rozdíl mužského a ženského sexu, výčitky ve vztahu nebo chození mladých lidí. Třebaže je panu Zemanovi téměř osmdesát let, je zvyklý vést přednášky a diskuze s mladými studenty a rozumí jejich odlišnému světu.

Odkaz na poslech podcastu: https://slovo.proglas.cz/kultura-a-vzdelavani/na-dren/na-dren-s-josefem-zemanem-toho-praveho-si-vybirame-pudove/

 

Na dřeň o nevěře: Když to prasklo, pro manžela to byl šok, pro mě vysvobození

Téma nevěry je obecně ve společnosti nevhodně zlehčováno. V rozhovoru vystoupí manželé, kteří si po dvaceti třech letech manželství nevěrou prošli. Proč svou zkušenost s nevěrou líčí jako extrémní destruktivní zážitek na hranici života a smrti? Podařilo se jim nakonec jejich manželství zachránit? A za jakou cenu? O silném příběhu manželů se dozvídáme v citlivě vedeném rozhovoru o nevěře.

Díl o nevěře je součástí podcastového seriálu pořadu Na dřeň s názvem Rodina bez filtru. Ostatní díly o rodinách, které se vymykají pojmu “tradiční křesťanská rodina”, zanechávají stejně silný dojem. V seriálu Rodina bez filtru se probírají jak neobvyklá, tak tabuizovaná témata pěstounství, neplodnosti, rozvodu, single života v pokročilém věku, či právě již zmíněné nevěry.

„Jak se cítí muž, kterému se po dvaceti letech rozpadne manželství, když je v kostele? Jde ve vztahu překonat nevěru? Co prožívá žena, když jsou už všechny její kamarádky těhotné nebo s dětmi, a jí se ani po čtyřech letech nedaří počít? A jaké to je být i ve čtyřiceti sám?” těmito otázkami vstupuje Alžběta Havlová do série dílů o rodinném životě lidí, kteří zkrátka „nezapadají”. Dále dodává: „Máma, táta a spousta dětí. Model, který všichni známe. V souvislosti s rodinou se o něm hlavně v církvi mluví jako o tom jediném správném. Co když se ale právě tak základní věc, jako je fungující rodina, někomu prostě nedaří? Z jakéhokoli důvodu - manželství se rozpadne, na vlastní děti partneři čekají marně, někdo nemůže najít toho pravého. Pak se z tohoto ideálu a často opakovaného tradičního modelu může právě pro tyto lidi stát velmi citlivá záležitost. Přitom každý mezi svými blízkými máme někoho, kdo něco podobného prožil nebo prožívá. Seriál chce proto ukázat, že i tyto těžkosti lidé v církvi řeší - a že to z nich nedělá o nic horší křesťany (ani jejich rodiny).”

Odkaz na poslech podcastu: https://slovo.proglas.cz/kultura-a-vzdelavani/na-dren/na-dren-o-nevere-kdyz-to-prasklo-pro-manzela-to-byl-sok-pro-me-vysvobozeni/

Pořad Radia Proglas - Na dřeňSeriál pořadu Na dřeň - Rodina bez filtru

Přeji Vám příjemný poslech!


Karolína Křížová

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Stříbrná trojka

Stříbrná trojka

Projít celým programem DofE, všemi 3 oblastmi přes dovednost, pohyb a dobrovolnictví není jednoduché. Přesto se již někteří z naší školy pochlubili bronzovou a dokonce stříbrnou cenou. 1. držitelkami stříbrné ceny jsou Áďa Fürstová (G5), Terka Tomašová a Kája Slabá (G7). Jaké činnosti si pro plnění bronzové a stříbrné úrovně vybraly? Jak zvládly expedice? Jaké mají ze svých výsledků pocity? To vše se dozvíme v následujícím rozhovoru.

21.02.2024
Na cestě

Na cestě

„A až když ztišíš se, a tvé kroky budou lehké, jako bys po cukrové vatě chodil, a nejmenší větvička pod tvými kroky nepraskne jak zlomená kost, tehdy, až dech tvůj bude lehký jak nejjemnější vánek..." Magdalena Řebíčková

22.10.2022
Dovolit si být na chvíli dámou

Dovolit si být na chvíli dámou

Když se slečna stane veleváženou dámou aneb vysněná návštěva Národního divadla. Karolína Křížová

21.11.2021
Naše poprvé

Naše poprvé

"Zasněně ležím na krosně a pozoruji úžasnou přírodu okolo a slunce, které bude zanedlouho zapadat. Je kolem šesté hodiny večer. Vzpomínám, jak to všechno začalo..." Zuzana Mágrová

27.09.2022