Uvař si sám aneb Pár tipů pro kuchaře

Uvař si sám aneb Pár tipů pro kuchaře

Během distanční výuky a celé karantény se spousta lidí naučila vařit, a ač obvykle vesele vyčnívám z davu, v tomto ohledu nejsem výjimkou. Jsem si poměrně jistá, že většina (ne-li každá) z maminek měla navařeno a nikdo netrpěl hlady, ale také vím, že někdo si (alespoň občas) vařil sám. A protože nyní jídelna kvůli odstávce teplé vody nevaří, myslím, že je ideální příležitost se podělit o pár receptů. Klišé, já vím. Ale i tak mám pro vás dva rychlé a jednoduché recepty ze surovin, které určitě máte doma.


 

1) Těstovinový salát                                        

Osobně si myslím, že salát je jedno z nejuniverzálnějších jídel. Je to velmi rychlé, chutné a zdravé jídlo, které se dá připravit na tisíc způsobů podle chutí a fantazie kuchaře.

Budete potřebovat:

• těstoviny

• zeleninu (Já obvykle přidávám nakrájená rajčata, papriku a kukuřici z plechovky, ale jak říkám, záleží na kuchaři.)

• tatarku nebo bílý jogurt

• sýr (Je vcelku jedno jaký, zkoušela jsem salát s mozzarellou, nivou i eidamem, nebo ho můžete úplně vynechat.)

• bylinky

Tip: Množství surovin záleží na vás a vašem hladu. A znovu opakuji, předepsaných surovin se držet nemusíte, záleží jen na vás, co do svého salátu přidáte.

Postup: Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Zeleninu a sýr nakrájejte, tatarku a plechovku s kukuřicí otevřete. Všechno nasypte do misky, zamíchejte a těstovinový salát je na světě!

Těstovinový salátTěstovinový salát

2) Palačinky

Opět jedno klasické jídlo, které asi už každý ochutnal. Pokud máte trochu víc času a už jste v kuchyni dělali něco složitějšího, než je utírání nádobí, určitě je zkuste.

Budete potřebovat (na 4 porce):

• 150 g mouky

• 300 ml mléka

• 2 lžičky cukru

• 3 vejce

• špetku soli

• kousek másla

• Nutellu, džem nebo marmeládu

 

Postup: V míse ušlehejte dohladka mléko s moukou, přidejte vejce, cukr a sůl a dobře promíchejte. Těsto nechte chvíli odstát. Na sporáku si rozpalte pánev (pokud máte s nepřilnavým povrchem, nemusíte přidávat máslo). Nalijte na pánev trochu těsta, aby se v tenké vrstvě rovnoměrně rozprostřelo po dně. Palačinky smažte po obou stranách dozlatova (1 až 2 minuty, podle tloušťky těsta). Hotové palačinky podávejte s Nutellou, džemem nebo marmeládou. Pokud máte, můžete je ještě vylepšit šlehačkou.

PalačinkyPalačinky

Pokud se rozhodnete některý z receptů vyzkoušet, dozajista nebudete litovat :)

Přeji vám dobrou chuť.


 

Vendula Blažková

G3

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Rozhovor s Kájou Křížovou nejen o historické soutěži EUSTORY

Rozhovor s Kájou Křížovou nejen o historické soutěži EUSTORY

Z historické soutěže EUSTORY konané na naší škole vítězně vyšla Kája Křížová z naší oktávy. Nejdříve téma své práce představila v krátkém podcastu, poté postoupila do dalšího kola a nakonec se úspěšně dostala do finálního kola. Jak ji napadlo se do této soutěže přihlásit? Měla ze své výhry radost? A jak vzpomíná na svá primánská léta? To vše a jiné nám prozradí v dnešním rozhovoru.

13.10.2023
Výlet do zoo s Primou A

Výlet do zoo s Primou A

Anička Menšíková ve svém článku vzpomíná na školní výlet v primě. Paní učitelka totiž vzala třídu na safari ve Dvoře Králové a zprostředkovala tak všem nezapomenutelný zážitek.

15.09.2022
Kvarta v Terezíně

Kvarta v Terezíně

"V březnu se třída kvarta vydala na dvoudenní seminář do Památníku Terezín."

02.04.2024
3D Tisk

3D Tisk

Jaké to je vlastnit 3D tiskárnu, se v článku dozvíme od Viktora Petra.

16.06.2021