Během distanční výuky a celé karantény se spousta lidí naučila vařit, a ač obvykle vesele vyčnívám z davu, v tomto ohledu nejsem výjimkou. Jsem si poměrně jistá, že většina (ne-li každá) z maminek měla navařeno a nikdo netrpěl hlady, ale také vím, že někdo si (alespoň občas) vařil sám. A protože nyní jídelna kvůli odstávce teplé vody nevaří, myslím, že je ideální příležitost se podělit o pár receptů. Klišé, já vím. Ale i tak mám pro vás dva rychlé a jednoduché recepty ze surovin, které určitě máte doma.
1) Těstovinový salát
Osobně si myslím, že salát je jedno z nejuniverzálnějších jídel. Je to velmi rychlé, chutné a zdravé jídlo, které se dá připravit na tisíc způsobů podle chutí a fantazie kuchaře.
Budete potřebovat:
• těstoviny
• zeleninu (Já obvykle přidávám nakrájená rajčata, papriku a kukuřici z plechovky, ale jak říkám, záleží na kuchaři.)
• tatarku nebo bílý jogurt
• sýr (Je vcelku jedno jaký, zkoušela jsem salát s mozzarellou, nivou i eidamem, nebo ho můžete úplně vynechat.)
• bylinky
Tip: Množství surovin záleží na vás a vašem hladu. A znovu opakuji, předepsaných surovin se držet nemusíte, záleží jen na vás, co do svého salátu přidáte.
Postup: Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Zeleninu a sýr nakrájejte, tatarku a plechovku s kukuřicí otevřete. Všechno nasypte do misky, zamíchejte a těstovinový salát je na světě!
2) Palačinky
Opět jedno klasické jídlo, které asi už každý ochutnal. Pokud máte trochu víc času a už jste v kuchyni dělali něco složitějšího, než je utírání nádobí, určitě je zkuste.
Budete potřebovat (na 4 porce):
• 150 g mouky
• 300 ml mléka
• 2 lžičky cukru
• 3 vejce
• špetku soli
• kousek másla
• Nutellu, džem nebo marmeládu
Postup: V míse ušlehejte dohladka mléko s moukou, přidejte vejce, cukr a sůl a dobře promíchejte. Těsto nechte chvíli odstát. Na sporáku si rozpalte pánev (pokud máte s nepřilnavým povrchem, nemusíte přidávat máslo). Nalijte na pánev trochu těsta, aby se v tenké vrstvě rovnoměrně rozprostřelo po dně. Palačinky smažte po obou stranách dozlatova (1 až 2 minuty, podle tloušťky těsta). Hotové palačinky podávejte s Nutellou, džemem nebo marmeládou. Pokud máte, můžete je ještě vylepšit šlehačkou.
Pokud se rozhodnete některý z receptů vyzkoušet, dozajista nebudete litovat :)
Přeji vám dobrou chuť.
Vendula Blažková
G3
Líbí se Vám článek?
Podívejte se na další články
Rozhovor s Kájou Křížovou nejen o historické soutěži EUSTORY
Z historické soutěže EUSTORY konané na naší škole vítězně vyšla Kája Křížová z naší oktávy. Nejdříve téma své práce představila v krátkém podcastu, poté postoupila do dalšího kola a nakonec se úspěšně dostala do finálního kola. Jak ji napadlo se do této soutěže přihlásit? Měla ze své výhry radost? A jak vzpomíná na svá primánská léta? To vše a jiné nám prozradí v dnešním rozhovoru.
Výlet do zoo s Primou A
Anička Menšíková ve svém článku vzpomíná na školní výlet v primě. Paní učitelka totiž vzala třídu na safari ve Dvoře Králové a zprostředkovala tak všem nezapomenutelný zážitek.