Ze života agamy vousaté

Ze života agamy vousaté

Doma mám terárium, kde chovám pouštní ještěry pocházející původem z Austrálie - agamy vousaté.  Chovám celkem dvě agamy, jedna se jmenuje Aira a druhá Harvey. Jsou to půlroční mláďata, která velmi rychle rostou. Agamy jsou vcelku společenští plazi na rozdíl od jiných druhů terarijních zvířat. Mají ale rády svůj klid a milují vyhřívat se.

Agamy vyžadují každodenní péči v podobě krmení a údržby terária. V teráriu mají úkryty, živé sukulentní rostliny, spoustu větví a 3D pozadí s výstupky, které jsou jejich nejoblíbenějším místem k vyhřívání. Vypadají jako pískovcové skály, tedy napodobují ještěrům jejich přirozené prostředí. V teráriu je nezbytností miska s vodou, i když jsou agamy pouštní zvířata. Další nezbytností jsou dvě žárovky: UVB žárovka, která pomáhá zpracovávat vápník a vitamin D a předchází tak nemocem kostí, a pak také výhřevná žárovka jako náhrada za slunce, která terárium prohřeje až na 45-50°C.

Agamy dostávají potravu denně. Jakmile zjistí, že se jde krmit, okamžitě se objeví u předního skla. S potravou dostávají mláďata vápník a dvakrát týdně vitaminy. Jsou to všežravci a musí mít tedy jak rostlinnou, tak živočišnou složku potravy.

Terárium je můj velký koníček a nabízí pohled do zajímavého světa ještěrů.

 


Adéla Honkeová

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Feminismus

Feminismus

Komentář Dominika Marka Siebera o feminismu s jeho přínosy, klady i zápory.

12.04.2021
SEKUNDA INFORMACÍ 3

SEKUNDA INFORMACÍ 3

Žáci ze sekundy vydávají vlastní noviny.

15.11.2023
Výlet kvarty do Terezína

Výlet kvarty do Terezína

Vzdělávací seminář v Terezíně pohledem vážným i humorným od tří studentů naší kvarty.

30.07.2022
Hledání hranic, aneb proč by měl každý alespoň jednou putovat po horách

Hledání hranic, aneb proč by měl každý alespoň jednou putovat po horách

"Má romantická idea o toulkách po lesních cestách, panoramatických výhledech do krajiny, ze které vystupují mohutné skály, o čerstvém horském vzduchu a upevnění přátelství se spolužáky byla poněkud naivní. První den s krosnou na zádech smetl mé představy stejně, jako voda smete suchý rákos." Eliška Pondělíčková

27.09.2022