Divadelní představení Kytice Městské divadlo Varnsdorf

Divadelní představení Kytice Městské divadlo Varnsdorf

Recenze představení pro školy:


Jsem rád, že jsem měl možnost vidět divadelní zpracování Kytice. Zajímalo mě, jak se bude lišit
divadelní zpracování od knižního a filmového. Musím říct, že moje očekávání nebylo naplněno. Tím neříkám, že bylo celé špatné, ale některé aspekty mohly být lepší.

Co se mi líbilo, tak bylo kreativní využití některých rekvizit. V baladě Vodník byla využita velká
průhledná látka, která symbolizovala vodu. S ní herci tancovali a omotávali ji kolem sebe. Ovšem spousta dalších rekvizit byla položena všude kolem jeviště, věci jako kostýmy, kolovrat atd. To mi přišlo trochu rušivé.

Herecké výkony byly dobré a bylo vidět, že herci vědí a umí dobře hrát. Ale myslím si, že některé
věci, hlavně co se týká projevu, mohly být lepší. Některé části byly moc „ukřičené a hysterické“. Tohle bylo nejvíc vidět v baladě Vodník. Vodník v podstatě křičel pokaždé, když mluvil. Podobně na tom byla i hudba v některých částech, ale co bylo za mě skvělé, tak byl zpěv jedné z hereček.

Celé představení bylo bez přestávky, to znamená, že když skončila jedna balada, tak hned za pár
sekund začala nová. Tohle mě ze začátku trochu zaskočilo. Trvalo mi chvíli si uvědomit, kdy skončila jedna balada a začala druhá.

Některé balady byly dobré a kreativní jako například Vodník, a některé mi přišly prázdné a zapomenutelné. Jedna z těchto balad byla Polednice, na kterou jsem se těšil, protože mě zajímalo, jak bude zpracovaná, ale byl jsem celkem zklamán. Ani nevím, jak bych to měl popsat, bylo to velmi krátké a byla tam spousta promarněného potenciálu. V porovnání s filmovým zpracováním se to nedá ani porovnat.

Kdybych to měl celé shrnout, tak bych řekl, že představení bylo průměrné. Čekal jsem, že uvidím
něco trochu nového, tím nemyslím přepsání celé balady, ale chtěl jsem vidět něco, co k známým baladám divadelní představení přidá. Asi s jednou výjimkou se toto nestalo a zbytek balad mě ničím nepřekvapil. Možná je ale moje očekávání nesplnitelné, to nevím, ale v porovnání s filmovým zpracováním mi toto divadelní představení přišlo horší.

Milan Zavřel

Divadelní představení Kytice Městské divadlo VarnsdorfDivadelní představení Kytice Městské divadlo VarnsdorfDivadelní představení Kytice Městské divadlo Varnsdorf

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

Katalogizace ročníkových prací 2015 - 2021

Katalogizace ročníkových prací 2015 - 2021

Článek Laury Volšičkové ze sexty B o návštěvě knihovny Technické univerzity v Liberci.

05.01.2022
Historické události - 28. dubna

Historické události - 28. dubna

Pokud se zajímáte o historii, potěší vás článek od Martina Müllera. Jaké významné události se v dějinách odehrály 28. dubna?

18.05.2022
Stříbrná trojka

Stříbrná trojka

Projít celým programem DofE, všemi 3 oblastmi přes dovednost, pohyb a dobrovolnictví není jednoduché. Přesto se již někteří z naší školy pochlubili bronzovou a dokonce stříbrnou cenou. 1. držitelkami stříbrné ceny jsou Áďa Fürstová (G5), Terka Tomašová a Kája Slabá (G7). Jaké činnosti si pro plnění bronzové a stříbrné úrovně vybraly? Jak zvládly expedice? Jaké mají ze svých výsledků pocity? To vše se dozvíme v následujícím rozhovoru.

21.02.2024
Studium v zahraničí aneb Být dobrý nebo nejlepší?

Studium v zahraničí aneb Být dobrý nebo nejlepší?

„V rámci kariérního poradenství na našem gymnáziu nám byla mimo jiné představena možnost studia v zahraničí. Za tým společnosti UniLink k nám zavítala konzultantka poradenského centra, která je sama absolventkou zahraniční univerzity..." Karolína Křížová

05.10.2023