Komunální volby 2022

Komunální volby 2022

Volby v sále – v baru – „u řezníka“ – v šatně – a příště možná na toaletách?

Tak tedy zodpovědně k volbám. Bydlím v okrsku, který má volební místnost v Lidové zahradě. Je to obvykle s hrou na překvapení, kde bude komise tentokrát sedět.

První dojem: tabule s otevírací dobou baru, venkovní posezení, a za stolem a židličkami se krčí nápis oznamující, že volební místnost tu opravdu je. Pro jistotu pod další cedulí, že je otevřeno, aby volič tu možnost dát si panáka, ev. drink před nebo po aktu u volební urny ještě jednou zvážil.

Pokud důstojně minete otevřené dveře do barové místnosti, kde se volilo před pár lety, nemusíte daleko. Stejně jako minule volíme v šatně. Vstoupit až do sálu bez zaplacení vstupného je zřejmě nemyslitelné. Sice už se v něm ve vzdálenější minulosti volilo, ale uznávám, že to taky nebylo ideální – trávit tu celé hodiny v komisi nebylo jistě moc příjemné. Do šatny aspoň tentokrát můžeme vstoupit bez ohledu to, kolik nás je. Minulé covidové volby byly spojeny se zážitkem čekání venku a vstupem po jednom. Ale zas je to možná lepší, než když se chodilo z druhé strany budovy – do místnosti, kterou měly nejméně 2 generace voličů spojenou s představou fronty na maso…

Jsem naštvaná. Šatna je místo pro odložení svrchních oděvů před vstupem do společenské místnosti. Tečka.  

Napadá mě otázka, co bude příště. Volby prezidentské. Bude se šetřit, kde to půjde – na teple, na světle. Tak co třeba volební místnost na toaletách – topit nebude potřeba, prostor ohřejí přítomní dechem a volba je tajná, tak na co svítit.

Za sebe mám jasno. Pro příští volby si vyřídím včas voličský průkaz a volit půdu o pár kroků vedle na IZŠ Karlova. Což nabízí otázku: Byl by takový problém umístit dvě volební místnosti pro dva okrsky právě do této školy? Lidová zahrada totiž zjevně přiměřený prostor pro tuto příležitost poskytnout neumí!


Mgr. Martina Janáková

Komunální volby 2022

Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články

SEKUNDA INFORMACÍ 6

SEKUNDA INFORMACÍ 6

Žáci ze sekundy vydávají vlastní noviny.

03.12.2023
Hurá ke korytu

Hurá ke korytu

„Pokaždé když nadejde čas voleb, je třeba kriticky myslet a odolat tzv. vábničkám některých politických stran. Je nutné umět dešifrovat hesla na volebních programech a orientovat se v projevech a gestech jednotlivých politiků..." Julie Běláčová

21.10.2022
Feminismus

Feminismus

Komentář Dominika Marka Siebera o feminismu s jeho přínosy, klady i zápory.

12.04.2021
PRIMA NOVINY 1

PRIMA NOVINY 1

Prima vydává vlastní noviny.

02.05.2023