Ohlédnutí za jedním slunečným zářijovým dnem, aneb jak jsme byli na huti

Teď, když se pomalu 1. školní pololetí blíží ke konci, bych ráda některým studentům připomněla, jak jsme strávili 1. projektový den, neboť vzpomínky se po čase rozplývají. A jiné bych ráda seznámila s náplní našeho 1. projektového dne, který považuji za velmi zdařilý.

Kdopak z vás, studentů, zná ještě písničku od Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře

„Září, září na léto jde stáří“?   

Nicméně nám na konci září vyšlo ještě vskutku krásné letní počasí a s některými našimi studenty jsme se vydali, v rámci projektového dne, do Sklárny Ajeto v Novém Boru.

Ačkoliv leží město Nový Bor od Varnsdorfu jen necelou půlhodinu cesty autem nebo autobusem (cca. 26 km) navštívila většina žáků město poprvé. A o tom, jak světově proslulé město Nový Bor, díky sklářské tradici je, vůbec nevěděl. (Mnozí z nich byli v Novém Boru poprvé.)

Můžeme hovořit o větších fabrikách, nebo také o menších sklářských hutích v Novém Boru a přilehlém okolí. My navštívili právě Sklárnu Ajeto a její muzeum, kde jsme měli k dispozici průvodce.

Naše prohlídka začala na huti. Náhle jsme se ocitli v těsné blízkosti zručných mistrů a foukačů skla a rozpálených hutních pecí, kde se sklo nejdříve taví, a až potom, pomocí sklářských píšťal, tvaruje.

Pan průvodce nám poskytl odborný výklad a ochotně zodpovídal naše dotazy.

Následovala prohlídka muzea a jejích uměleckých děl – a to, leckdy velmi kreativních exponátů, které nejsou pro svoji originalitu a vzácnost prodejné.

Nakonec jsme podívali i do expedice. To znamená, když už jsou sklářské výrobky hotové a připravují se na odvoz ke koncovému zákazníku. (V době naší návštěvy se balily skleničky pro zákazníka z Turecka).  

Kromě sklářské huti měli žáci možnost vidět historické centrum města, kterému dominuje Náměstí míru s historickými budovami – tj.  Kostel Nanebevzetí Panny Marie, honosná secesní budova pošty, Sklářské muzeum, budova radnice, a budova základní školy.

Nový Bor toho nabízí k prohlednutí ovšem mnohem více. Je nejenom proslulé výrobou skla, má krásné historické centrum a okolní uličky, ale je posazen i do malebné hornaté krajiny Lužických hor, kterému, v Novém Boru,  dominuje hora Klíč.

A proto, až budete chtít někam na výlet, vydejte se do Nového Boru, poznávejte krásu svého domova – severních Čech.

Bc. Petra Hladíková

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 24.01.2024