Expedice Křivoklátsko

Studenti plnící stříbrnou úroveň DofE (Cena vévody z Edinburghu) využili čtyř slunečných dnů předposledního srpnového týdne k dobrodružné výpravě do Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Absolvováním cesty, která prověřila schopnost týmové spolupráce a orientace v neznámém terénu, úspěšně završili svou roční cestu za stříbrným oceněním v tomto mezinárodně uznávaném programu.

Expedice pojmenovaná podle známé pohádky „Ať žijí duchové!“ by se dala nejlépe charakterizovat dvěma přívlastky – náročná a pestrá. Skupinka během prvních třech dnů zvládla osmdesátikilometrový pěší přechod z Kladna přes hrady Křivoklát a Krakovec až do Zvíkovce ležícího v kaňonu Berounky. Čtvrtý den pak následoval zasloužený odpočinek v podobě plavby na kánoích meandry řeky až do Roztok nedaleko Berouna.

Odolnost a vytrvalost studentů i vedoucích byly testovány hned od začátku expedice. Ambiciózní kilometráž prvního dne (35 km) byla zaplacena nejen únavou, ale i puchýři a otlaky od batohů. Únava se projevovala i v dalších dnech, času na odpočinek nebylo kvůli délce trasy příliš, ale účastníci se s tím vyrovnali velmi dobře a postupně se adaptovali. Náročnost trasy tkvěla především v poměrně značném poměru asfaltového povrchu vůči klasickým lesním a polním cestám. Pěší turista je zde často nucen sdílet značenou komunikaci s motorovými vozidly a pod tíhou expedičního vybavení pak na tvrdém povrchu trpí doslova celé tělo.

Na druhou stranu vyvážila tyto neduhy pestrost. Krajina Křivoklátska je divukrásná a proměnlivá. Divoce zarostlé meandry pozvolně proudící řeky se střídají s ostrými výstupy břidlice a obláčkové lávy. Prastaré hrady i místní názvy prozrazují, že právě tady leží kraj prvních Přemyslovců. Narazíte také na malebné vesničky, políčka a louky. To vše mohli účastníci expedice obdivovat nejen z pěší cesty, ale i z hladiny řeky při závěrečné plavbě.

Tým kromě únavy pracoval skvěle, nezabloudil, neměl problémy s vařením ani s výběrem tábořišť a nocováním. I nálada panovala povětšinou výborná. Do kýženého cíle všichni dorazili společně. Délka původně plánované trasy byla nejen naplněna, ale dokonce o něco překonána. Chladivá a nespoutaná voda Berounky nakonec spláchla všechen prach a strasti z těla i z duše. Ve vzpomínkách tak zůstane jen báječná jízda.

Stříbrný expediční tým: Klára Sladkovská (G3A), Andrea Košínová (G4), František Svoboda (G4), Pavla Krajdlová (G4, neúčast pro nemoc)

Hodnotitelé a vedoucí expedice: Mgr. Marek Jasa, RNDr. Štěpánka Dlouhá

Publikováno: 04.09.2024