Aklimatizační pobyt primy B

Kolikrát se poštěstí otevřít knihu našich životů na nové stránce a začít psát úplně nový, bílý, ničím nepomalovaný list? První dny v nové škole a v novém kolektivu takovou příležitostí jistě jsou, a tak se snažíme, aby první řádky nového příběhu našich studentů začaly co možná nejradostněji. Stmelovací pobyt je k tomu ideální příležitostí.
První zářijový týden školního roku 2024/2025 si v ničem nezadal se slunečnými dny parného léta, takže jsme na cestu vyrazili jen v tričkách a kraťasech. A i v dalších dnech jsme je vyměnili jen za pyžamo a plavky. Rekreační chata Sempra v Nových Křečanech nás přivítala atmosférou naplněnou tisíci vůněmi a vjemy. Rozložité stromy v zahradě nám poskytly stín pro stmelovací hry a seznamovací aktivity. V bazéně a na trampolíně jsme poctivě vybíjeli přebytečnou energii a zákoutí s ohništěm se zase stalo svědkem prvního oťukávání se s novými učiteli. Vnitřek chalupy trpělivě snášel všechno naše řádění, šlehačkou na koberci počínaje, lovem sršní pokračujíc a divokou disko party konče. Nejvíce času jsme ale strávili pohlceni okolními lesy. Dost jsme se zapotili při výstupu na rozhlednu na Vlčí Hoře a při celodenním výletu z Krásné Lípy do Kyjova a Kyjovského údolí. Na trase našich cest nás však vždy čekalo i příjemné osvěžení, někdy spontánní a nečekané (křtění třídní vlajky vodou z pramene řeky Mandavy), jindy zcela plánované (zmrzlinka).
 
Jednou se k úvodní stránce našeho společného příběhu vrátíme a snad to bude se smíchem a s dojetím. Vybavíme si první nesmělé krůčky gymnaziálním prostředím, první nesnáze i první malá vítězství. "Jééé, vzpomínáte, jak Sofču kousla vodní želva? A kluci si patlali gelem vlasy! Kuba přijel v kraťasech na kolo a Emily mu proto věnovala svoje. Z Filipovy termofolie se stala naše vlajka a jéhehe, paní učitelce se už tenkrát nevešel zadek do klouzačky..." 
Hřeje mě představa, že to vše je teprve začátek našeho příběhu a že celý osmiletý román je teprve před námi. Možná to chvílemi bude drama, v některých pasážích akční krimi a někdy třeba i science fiction. Přesto přese všechno a nepochybně ale stojí za to číst až do poslední stránky.
 
Děkuji mé kolegyni, paní učitelce Radce Holubářové, za pomoc s uskutečněním aklimatizačního pobytu, za přípravu báječného stmelovacího programu a za citlivost a vnímavost k druhým, hlavně k dětem. Moc si té podpory vážím!
 
RNDr. Štěpánka Dlouhá

Publikováno: 01.10.2024