Fotka roku aneb jak hastrmani, tatrmani vyplenili trampskou skrýš

Skalním fanouškům školního Facebooku jistě neunikla série fotografií z velmi vydařené a také společensky velmi prospěšné akce naší primy s názvem Den země: Čištění říčky Křinice. Jedna s fotografií však kromě toho, že náramně pobavila, udělala doslova díru do světa.

Vše začalo ve čtvrtek 25. 04. ráno na parkovišti v Kyjově, kdy nebe nad námi nevěstilo nic moc dobrého. Mraky a pošmourno dle očekávání vyústily v nejednu mokrou spršku a během úklidu řeky Křinice se vystřídala prakticky všechna roční období.

Nikdo, včetně mě, však nečekal, z jakého těsta letošní primáni jsou. Navzdory pokynu nelézt do vody bez broďáků, většina primánů byla do 30 minut minimálně do pasu mokrá. Obětavě se vrhali za každou PET lahví či starým hrncem nevnímajíce ledovou vodu, která jim kapala ze šosů jak hastrmanům. Klíčový okamžik pro geniální momentku však nastal teprve tehdy, když skupina třídních hastrmanů, tatrmanů v čele s Vaškem Randusem, Jirkou Hanouskem a Petrem Semelkou objevila tajnou skrýš pitiva křinických trampů. Láhev rumu a plechovky piva pak dopadly tak jako ostatní smetí, některé věci zkrátka do přírody nepatří a každý hastrman se postará o to, aby nepořádek nehyzdil přírodu našeho krásného parku.

A díky paní učitelce Dlouhé byl tento památný moment zvěčněn na fotografii, která vyhrála v kategorii „Děti a mládež“ první cenu, mini tiskárnu fotek, ve fotosoutěži pořádané organizující iniciativou Ukliďme Česko. Avšak my účastníci jsme si z akce, za jejíž realizaci jsme vděčni krom již zmíněné iniciativy také NP České Švýcarsko a Sociálnímu fondu DOFE, odnesli skvělé zážitky a společně prožitý čas, který stmelil naši třídu zase o něco více. Hastrmanům, tatrmanům zdar!

Mgr. Marek Jasa

Publikováno: 20.06.2024