Bronzové expedice DOFE českým severem

Ve dnech 7. 5. – 9. 5. proběhly v rámci programu DOFE v lesnaté krajině okolí Šluknova, Lipové a Velkého Šenova tři bronzové a jedna nácvičná stříbrná expedice.

Začali jsme na lesním tábořišti v Novém Hraběcí, které tam vybudovali svěřenci DOFE vedoucího ze SLŠ Šluknov, Carla Dobsona, experta na přežití ve volné přírodě a bývalého člena elitních jednotek britské armády v jedné osobě. Tento charismatický chlapík nás přišel osobně přivítat a obohatil náš večer vtipnou instruktáží o tom, jak užívat již zmíněné kempoviště. Protože je rodilý Angličan, žáci si měli možnost otestovat si své jazykové dovednosti v oblasti komunikace a porozumění mluvenému slovu.

Následující ráno se dlouho nevyspávalo a za rozbřesku se na plno rozjely expedice. Týmy se rozešly různými směry po celém okolí Šluknova a Lipové, některé směrem k Severní, jiné směrem Vlčí hora. Současně s pěším pochodem neznámým terénem plnily týmy různé cíle, které si pro expedici vytyčily. My vedoucí jsme se rozdělili, abychom mohli zpovzdálí sledovat, jak se jim vede, a dohlíželi na dodržování pravidel a bezpečí účastníků. Já s paní Loubkovou jsme dostali na starost dva týmy: „HAFO mužné ženy“ a „Šašky na výletě“.  A opravdu jsme se ani chvilku nenudili, zatímco „mužné ženy“ mužně zvládly bloudění v Sohlandu a nachodili 10 km navíc oproti plánu, někteří členové „šašků“ se potýkali se zraněným, krvácejícím prstíkem a druhý den ráno s únavou a břichabolem. Ale to by nebylo DOFE, aby nekladlo do cesty výzvy, které nás všechny posouvají dál. Náročná pěší túra s těžkou bagáží, nekomfortní spaní na karimatce ve spacáku jen pod plachtou nebo v přístřešku jsou jen některé z mnoha příkladů překážek, se kterými se jako dofák potkáte. A věřte tomu, že pro každého může být výzvou něco jiného. Ale o tom to právě je. Diskomfortem ke komfortu!

V příloze si také všimněte fotografií z nácvičné expedice, na které si týmy v termínu Dne dětí vyzkoušely před ostrými expedicemi náročný pochod se zátěží a orientaci v neznámém terénu Žitavských hor, konkrétně v okolí krásného skalního útvaru s názvem Nonnenfelsen.

Poklonu za skvělý výkon si zaslouží všichni naši hrdinové:

HAFO mužné ženy: Nela Limberská, Amélie Strýčková, Maky Švecová, Anička Menšíková, Tereza Podskalská

Beste Freunde: Rosťa Synek, Štěpán Malý, Fanda Svoboda, Ondra Schilling

Šašci na výletě: Adéla Dlouhá, Linda Tadičová, Zdeňka Lahučká, Marie Vítková, Daniela Vrataninová

Královny Šumavy: Tadeáš Janák, Klára Sladkovská, Natka Jurajdová, Andrea Košínová

Vedoucí: Štěpánka Dlouhá, Kateřina Loubková, Standa Hocko a Marek Jasa

Publikováno: 24.06.2024