DofE Cestovatelský večer

V podvečer 1. března 2024 se v tělocvičně gymnázia opětovně sešli studenti a učitelé, kterým v hrudi bijí cestovatelská srdce. Po dobré odezvě z minulého roku, jsme se rozhodli zopakovat akci s názvem DofE Cestovatelský večer. Cílem setkání, spojeného s přespávačkou v budově školy, bylo především sdílení zajímavých cestovatelských zážitků našich spolužáků a kolegů, podpoření vztahu dětí k táboření a pěší turistice a prezentování výstupů programu DofE (Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, více viz https://bgv.cz/53-p-dofe.html).

Blok cestovatelských promítání otevřela paní učitelka Klára Mágrová, příhodně oblečená v halence s kotvičkami, vyprávěním o cestě do Estonska. Jak se na dějepisářku sluší, své vlastní zážitky obohatila o řadu neméně zajímavých faktů z dějin a kultury této pobaltské země. V závěru příspěvku jsme dostali možnost okusit estonský folkrock a zvěřinové klobásky. Duch Estonska tak do našich těl pronikal všemi smysly. Snad jen studený severský vítr a déšť, který Kláru vkuse bičoval při pětidenní plavbě na mořském kajaku, jsme si v příjemném teple tělocvičny jen těžko dokázali představit.

Chlad Baltu vzápětí vystřídalo horko Středomoří. Paní učitelka Kamila Veselá (Gymnázium Rumburk) v létě podnikla cestu na francouzskou Korsiku, kde se svojí dcerou absolvovala trek známý pod označení GR 20. Jde o cestu napříč ostrovem dlouhou asi 160 km, která patří mezi nejznámější a nejobtížnější horské přechody v Evropě. Trek není možné absolvovat jinak než s veškerým potřebným vybavením na zádech, neboť cestou je jen jedna obec a pár horských chat. S vidinou přicházejícího jara některé z nás při pohledu na dechberoucí krásu korsických hor začaly nedočkavostí na naše vlastní cesty svrbět palce u nohou.

V rámci programu DofE, který na naší škole funguje od roku 2019, mají mladí lidé možnost sami naplánovat a podniknout dobrodružné expedice do přírody v ČR i zahraničí. Během Cestovatelského večera studentky odprezentovali dvě DofE expedice, které se staly inspirací a motivací pro všechny, kteří program DofE plní nebo do budoucna plnit plánují. Nejprve to bylo bronzové Kokořínsko v podání Gabči Čepelákové, Páji Krajdlové (G4) a Emy Poláčkové (Gym Rbk) a poté zlatá expedice do Rumunského Banátu studentek z Gymnázia Rumburk. Ani jedna z expedic nebyla snadná, ale i přes začátečnické chyby a různé strasti, všechny holky zvládly projít své cesty až k vytyčenému cíli. Z jejich vyprávění byla cítit radost a optimismus a my DofE vedoucí proto věříme, že se cestování stane pevnou součástí jejich životního stylu.

Součástí večera byl také bohatý raut, o který se postarali sami účastníci, a již tradiční hra na schovávanou v potemnělých zákoutích školy. Spalo se ve spacácích a ve stanech na hřišti a v tělocvičně anebo prostě tam, kde zbyl kousek plácku. Stejně jako loni jsme se přesvědčili, že balení házecího stanu je o dost zapeklitější než jeho rozkládání, letošní novinkou byl navíc nafukovací stan.

Poděkování za vydařenou akci patří všem zúčastněným – sedmdesáti studentům a desítce kantorů. Speciální dík patří také přátelům z DofE centra Gymnázia Rumburk, kteří přijeli, zapojili se a podpořili nás. Za rok se na Cestovatelském večeru těšíme opět na viděnou!

Text: RNDr. Štěpánka Dlouhá a Mgr. Marek Jasa

Foto (širokoúhlé): Tadeáš Janák (G4)

 

 

 

Publikováno: 18.03.2024